Od piątku zjemy także wewnątrz restauracji
Od piątku 28 maja restauratorzy będą mogli serwować posiłki także wewnątrz lokalu. Przez ostatnie dwa tygodnie było to możliwe tylko w ogródkach. Oczywiście wszystko z zachowaniem odpowiednich rygorów sanitarnych.
Nie wszystkie miejsca będą mogły być zajęte, tylko co drugi stolik ma być dostępny, chyba że między nimi znajdzie się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika. Wchodząc do restauracji trzeba mieć zakryty nos i usta – maseczkę można ściągnąć dopiero do posiłku. Obsługa będzie musiała nosić je cały czas.
Jak mówi wielu restauratorów, to ostatnia szansa na to, żeby branża miała szansę się podnieść.
– Serdecznie zapraszamy już w piątek zarówno do Śródmieścia PUB, jak również do naszej restauracji Pół na Pół. Razem z naszą ekipą nie możemy się już Was doczekać! – mówi Agnieszka Wolińska-Kulpa, właścicielka lokali znajdujących się w Pasażu Tertila.
Możliwe, że czeka nas kolejne luzowanie obostrzeń i od 26 czerwca restauracje pomieszczą już 75 procent klientów.