„Dolina Pstrąga” – nowy kucharz, nowe potrawy
Zupa rakowa i polędwiczki w palonej herbacie z sosem z rokitnika – Maciej Adamus, nowy szef kuchni „Doliny Pstrąga” w Machowej uchyla rąbka tajemnicy. Od połowy lutego między innymi takie specjały pojawią się w karcie dań, popularnej wśród mieszkańców regionu, restauracji. Nowe dania będą oparte na kulinarnych tradycjach regionu, desery zaś będą bazowały na najnowszych trendach, obowiązujących w branży.
Maciej Adamus od dziecka lubił gotować. I eksperymentować w kuchni. Otwarty na wszelkie kulinarne propozycje, swój talent rozwijał w kraju i za granicą. Pracował w wielu różnych restauracjach – od małych barów po te z prestiżowego katalogu Michelin.
W„Dolinie Pstrąga” w Machowej zakochał się od pierwszego spojrzenia.
– To zarówno niezwykłe położenie, na skraju rezerwatu przyrodniczego, z urokliwymi stawami po środku, jak i ogromne możliwości, które dają kulinarne tradycje Podkarpacia i Małopolski – mówi. – Nic, tylko korzystać.
Nowy szef kuchni już testuje oryginalne propozycje. Jego dewiza jest prosta: tradycyjne, naturalne składniki, właściwie skomponowane dodatki, eleganckie wykończenie. W efekcie – dania smaczne, zdrowe i pięknie podane.
Czego mogą się spodziewać miłośnicy dobrej kuchni?
Na pewno regionalnych serów i lokalnych placków z blachy nazywanych tu proziokami. Będą podawane na przystawkę. Na stolikach zajmą miejsce obok świec z masła czosnkowego.
Spośród zup smakosze będą mieli do wyboru – dotychczasowe, czyli rosół doprawiany lubczykiem i kozieradką, żurek przygotowywany na tradycyjnym zakwasie czy krem z grzybów na własnoręcznie wędzonej śmietanie, ale także novum – zupę rakową.
W menu nadal będzie królował pstrąg. Do karty na stałe wejdą potrawy z dziczyzny. Nie zabraknie grzybów, ryb, potraw z ziemniaków i cebuli. Będzie można skosztować także wędzony dereń.
Desery natomiast będą wyjątkiem od tradycyjnych inspiracji. Maciej Adamus chce je komponować zgodnie z najnowszymi trendami – lekkie i kolorowe będą ucztą nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu.
– Składniki będą znane, choć nieoczywiste – nowy kucharz „Doliny Pstrąga” chce mieć w zanadrzu kilka niespodzianek. Zapowiada także desery na bazie produktów sezonowych.
„Dolina Pstrąga” w Machowej to niezwykłe miejsce na kulinarnej mapie regionu. Idealne zarówno na romantyczne kolacje, czy rodzinne obiady, jak i imprezy okolicznościowe oraz spotkania firmowe.