20 czerwca 2024
Aktualności

Półbasztę czeka remont

Trzy miesiące ma trwać remont konserwatorski bastei przy ulicy Wałowej. Półbaszta zostanie wyczyszczona i odświeżona. Ostatni raz zrobiono to około 10 lat temu.

Półbaszta przez lata nie była widoczna z ulicy Wałowej. Została odsłonięta po rozebraniu naziemnej części kamienicy pod numerem 25, w miejscu której powstał pawilon wejściowy do Multimedialnego Centrum Artystycznego. Na nowo zaaranżowany został również plac przy Centrum, a półbaszta, po odświeżeniu, dopełni jego nowy wygląd.

– Pomoże w tym konserwacja techniczno – estetyczna, bo tak najlepiej określić charakter tych prac – zapowiada Eligiusz Dworaczyński, szef pracowni archeologiczno – konserwatorskiej w Tarnowie, autor dokumentacji niezbędnej do przeprowadzenia prac. Jak mówi – półbasztę trzeba oczyścić z pyłu, przebarwień i innych zabrudzeń, zarówno z użyciem maszyn, jak i specjalnych preparatów, przeznaczonych do konserwacji kamienia i drewna, uporządkować więźbę dachową, wymienić zniszczone dachówki a także – usunąć szkodliwe zasolenia, niszczące mury. Koszty remontu będą znane po rozstrzygnięciu przetargu na jego wykonanie.

Basteja pochodzi z pierwszej połowy szesnastego wieku. Wraz z murami obronnymi tworzyła system miejskich fortyfikacji. W latach 60 – tych XX wieku została zrekonstruowana na podstawie ilustracji, liczącej wówczas około 200 lat, a wewnątrz urządzono kawiarenkę. Z kolei 10 lat temu naprawiono spoiny w ścianach baszty i wzmocniono fundamenty. – Teraz pora na kolejne prace konserwatorskie – mówi Eligiusz Dworaczyński.

Multimedialne Centrum Artystyczne, które sąsiaduje z półbasztą, zacznie działalność w tym roku. Posłuży organizowaniu warsztatów artystycznych, wykładów, wystaw i spotkań. Będzie nim zarządzać tarnowskie Biuro Wystaw Artystycznych. W pięknych i obszernych, liczących sobie kilka stuleci piwnicach, które służyły kiedyś jako magazyn win dla kurii, wyremontowanych i dostosowanych do nowych funkcji, znajdą się między innymi multimedialne sale wielofunkcyjne, bufet i punkt informacyjny. Na zagospodarowanym na nowo placu przed Centrum wkrótce staną ławki, dzięki czemu będzie służył jako miejsce spotkań mieszkańców. Budowa Centrum i urządzenie placu kosztowały dotąd nieco ponad 2,3 miliona złotych. Unijne dofinansowanie wyniosło ponad 1,2 miliona złotych, a dotacja z budżetu państwa – 190 tysięcy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.