24 kwietnia 2024
Aktualności

Srebrny medal w cukiernictwie dla Adrianny Kuty na SkillsPoland 2022

Adrianna Kuta uczennica klasy 4 technikum technologii żywności w Zespole Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie zajęła 2. miejsce, zdobywając tym samym srebrny medal w największym ogólnopolskim konkursie zawodów branżowych SkillsPoland 2022 zorganizowanym w Gdańsku na terenie Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo.

SkillsPoland to inicjatywa zachęcająca młodych ludzi do podnoszenia swoich umiejętności zawodowych poprzez prestiżowe, międzynarodowe konkursy WorldSkills i EuroSkills, które promują szkolnictwo zawodowe. Inicjatywa stwarza niepowtarzalną możliwość do wymiany doświadczeń i dobrych praktyk, promocji osiągnięć, a także nawiązywania kontaktów i budowaniu partnerstw edukacyjno-rynkowych.

Ada w październiku bieżącego roku jako jedna z 8 talentów z całej Polski została wyłoniona w preeliminacjach do finału SkillsPoland 2022 w branży cukierniczej  – prestiżowej olimpiady talentów o zasięgu ogólnopolskim. Wykonała wówczas chrupiącą czekoladową tartaletkę „Jesienna impresja” składającą się z warstwy orzechowo-czekoladowej, delikatnego musu czekoladowego z nutą alkoholu i lekkiego waniliowego kremu na bazie białej czekolady. Do konkursu przygotowywała się pod opieką nauczycielki przedmiotów zawodowych, a zarazem wychowawczyni Marii Jałowiec, która wspierała ją razem z dyrektorem Robertem Koziołem w Gdańsku.

Zmagania finałowe SkillsPoland 2022 w dziedzinie „cukiernictwo” trwały od 23 do 25 listopada, podczas, których zawodnicy rywalizowali ze sobą, wykonując praktyczne zadania ze swoich dziedzin. Uczestnikom konkurencji cukierniczej postawiono zadania wymagające dużej wiedzy zawodowej, umiejętności i kreatywności, wyczucia koloru i formy, sprawnych rąk, a także doświadczenia.

Przed Adą były 4 konkurencje Model chocolate bonbons – praliny czekoladowe z formy, petitts fours – ciastka bankietowe, petitts fours- ciastka Take away i Black box, czyli wykonanie wyrobu cukierniczego z przygotowanych przez organizatora surowców.

Wykonanie poszczególnych zadań obserwowali i oceniali mistrzowie cukiernictwa Michał Doroszkiewicz, Daniel Bauer, Marek Moskwa, Bożena Sikoń-Wojtal, Aleksandra Sowa i Kamil Szulc.

Trzy długie dni zmagań cukierniczych zakończono uroczystą galą, podczas której ogłoszono zwycięzców poszczególnych konkurencji, wręczono medale, dyplomy i nagrody rzeczowe.

Ada, uczennica 4TŻ5, dla której było to pierwsze tego typu duże wydarzenie ostatecznie uzyskała tytuł wicemistrza, ale przede wszystkim zyskała cenne doświadczenie, które zaprocentuje zapewne w przyszłości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.