Trwają kontrole w ubojniach
Mamy kontrole ubojni w naszym regionie, które są pokłosiem skandalu związanego z dystrybucją mięsa pochodzącego od chorych lub martwych krów. Małopolski Lekarz Weterynarii informuje, że zgodnie z zarządzeniem Głównego Lekarza Weterynarii trwają kontrole wszystkich ubojni na terenie małopolski przeprowadzane przez podległe terenowe organy Inspekcji Weterynaryjnej. Mięso i jego przetwory są wycofywane z rynku, zgodnie z informacjami umieszczanymi w systemie RASFF.
W systemie tym, do którego dostęp mają urzędowe służby bezpieczeństwa żywności w państwach członkowskich UE, są też umieszczane aktualne informacje dotyczące dystrybucji potencjalnie niebezpiecznego mięsa do odbiorców w kraju i za granicą.
W dniach 4-8 lutego jest przeprowadzony audyt przedstawicieli DG SANTE (Komisji Europejskiej) w zakładach ubojowych w Polsce.
Powiatowi lekarze weterynarii przeprowadzają kontrole we wszystkich rzeźniach prowadzących ubój zwierząt i zakładach przetwórczych. Polecono im objąć kontrolami również wyznaczonych urzędowych lekarzy weterynarii w zakresie weryfikacji kompletności i rzetelności prowadzonej przez nich dokumentacji urzędowej. Kontrola dotyczy także wszystkich podmiotów nadzorowanych prowadzących działalność w zakresie obrotu zwierzętami, pośrednictwa w tym obrocie, skupu zwierząt, zarobkowego przewozu zwierząt lub przewozu zwierząt wykonywanego w związku z prowadzeniem innej działalności gospodarczej. Działania kontrolne wielokierunkowe prowadzone są obecnie na poziomie wszystkich powiatów odnośnie każdego etapu produkcji począwszy od kontroli zwierząt w gospodarstwie po zarobkowy przewóz zwierząt, pośrednictwo w tym obrocie, skup zwierząt, rzeźnie i zakłady przetwórcze.
Na dzień 04.02. nie stwierdzono uchybień w podjętym zakresie i czasie kontroli.