W niedzielę Targ Regionalny. Będzie spotkanie z kuchnią seniora
W najbliższą niedzielę, 24 września, na placu Centrum Obrotu Rolno-Spożywczego przy ul. Giełdowej 15 odbędzie się kolejny Targ Regionalny. Fundacja Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego zaprasza podczas niego na spotkanie z kuchnią seniora.
Tematem wiodącym wydarzenia będzie rola produktów fermentowanych w diecie oraz to, jak regularne spożywanie tych produktów wpływa na zdrowie i odporność ludzi. Regularne spożywanie produktów fermentowanych (kiszonek oraz zakwasów czy octów żywych) zwiększa 10 tysięcy razy liczbę mikroorganizmów dostarczonych do organizmu z dietą. Wpływa pozytywnie na zasiedlenie układu pokarmowego przez mikroorganizmy. Taki stały kontakt z bakteriami jest niezbędny do prawidłowego ukształtowania układu nerwowego i odpornościowego w każdym wieku, szczególnie u seniorów.
W ramach trwającego od godz. 9 do 13 targu będą miały miejsce degustacje zalecanych potraw i produktów – kiszonki, zakwasy, potrawy z kiszonych warzyw, octy żywe, oleje tłoczone na zimno – oraz warsztaty układania zbilansowanego jadłospisu dla osoby starszej. O godz. 10 odbędzie się natomiast prelekcja dietetyka poświęcona żywieniu osób w wieku emerytalnym.
