28 kwietnia 2024
Aktualności

W ZSEO uczą się od specjalistów

Uczniowie tarnowskiej szkoły średniej zdobywają kolejne umiejętności dzięki bogatej ofercie warsztatów.

 

Edukacja zdalna miała swoje dobre i złe strony. Do największych mankamentów tej formy nauki – szczególnie w sytuacji, kiedy kształcenie w danej placówce obejmuje zajęcia praktyczne – zaliczyć należy brak balansu między lekcjami praktycznymi i teoretycznymi. Co prawda przygotowane przez ministerstwo przepisy pozwalały od pewnego momentu na organizowanie tego typu zajęć w szkole w mniejszych grupach, jednak wykluczały zapraszanie młodzieży na warsztaty i lekcje pokazowe prowadzone przez specjalistów spoza szkoły.

 

– Nadrabiamy to, czego nie udało się nam zorganizować wcześniej – mówi Robert Kozioł, dyrektor Zespołu Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie. – Kiedy zaczynaliśmy rok szkolny w planach mieliśmy na przykład warsztaty kuchni włoskiej. Pierwotnie miały się one odbyć na początku listopada. Sytuacja epidemiczna i rozpoczęcie nauki zdalnej zmusiły nas do wprowadzenia korekty.

Teraz, kiedy uczniowie wrócili już do szkół, możliwe jest również organizowanie spotkań ze specjalistami. W samym tylko czerwcu w ZSEO odbyły się już dwa tego typu wydarzenia. “Odrobione” zostały warsztaty kuchni włoskiej, które poprowadziła doskonale znana w Tarnowie Barbara Quirino. W ich trakcie uczniowie nie tylko poznali tajniki sztuki gotowania rodem z Italii, ale także mieli okazję zapytać o śródziemnomorski kraj, jego kulturę i tradycję oraz codzienne życie na Półwyspie Apenińskim. Na talerzach dominował oczywiście makaron, ale nie zabrakło również świeżych warzyw oraz ryb.

– Technik technologii żywienia to specyficzny kierunek. Uczniowie potrzebują spędzić wiele godzin w pracowni gastronomicznej, aby pod okiem specjalisty kształcić swoje umiejętności – zaznacza Jolanta Kuboń, nauczycielka przedmiotów zawodowych w ZSEO. Szkoła, która oferuje również kształcenie na specjalności cukierniczej, kolejny raz zorganizowała dla swoich podopiecznych warsztaty z dekorowania tortów. Poprowadziła je Dominika Klich, której wyroby cukiernicze pod szyldem „Tortowe Widzi Mi Się” na przestrzeni ostatnich lat robią prawdziwą furorę. Szkolenie, w którym wzięli udział uczniowie klasy pierwszej, było dobrą okazją do poznania technik ważnych w pracy zawodowego cukiernika oraz rozbudziło w młodych ludziach jeszcze większe zainteresowanie tą gałęzią gastronomii.

– Tego typu działania to nie tylko dobra okazja do nauki, ale także możliwość poprawienia relacji w grupie rówieśniczej i pokazania uczniom, że zajęcia w szkole to nie tylko nuda i schematyczne działanie – puentuje dyrektor ZSEO.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.