1 maja 2024
Aktualności

Jedz pączki, ale z rozwagą!

Ostrożnie z pączkami – apelują lekarze.  Te smakołyki, obok których ciężko obojętnie przejść są tłuste i ciężkostrawne. Problem mogą mieć nie tylko ci, którzy dbają o linię.

Lekarz Mariusz Skopek z Zespołu Przychodni Specjalistycznych w Tarnowie radzi jak uniknąć kłopotów zdrowotnych.

Hołdując wielowiekowej tradycji zachęcam do głębokiego rozsądku, szczególnie w przypadku chorób metabolicznych i osób, które mają schorzenia przewodu pokarmowego np. kamicę pęcherzyka żółciowego czy chorobę refluksową. Świeże drożdżowe ciasto, zwłaszcza smażone, z pewnością nie wpłynie dobrze na ich samopoczucie – przestrzega specjalista ZPS.

A co robić gdy jednak przesadzimy z pączkami?

Proponuję przerwę wodną i zastosowanie np. leków hamujących wydzielanie kwasu solnego – radzi Mariusz Skopek.

Ci, którzy dbają o linię mogą zmniejszyć kaloryczność pączków wybierając te bez lukru i nadzienia. W ten sposób unikniemy co najmniej stu dodatkowych kalorii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.