Jedz pączki, ale z rozwagą!
Ostrożnie z pączkami – apelują lekarze. Te smakołyki, obok których ciężko obojętnie przejść są tłuste i ciężkostrawne. Problem mogą mieć nie tylko ci, którzy dbają o linię.
Lekarz Mariusz Skopek z Zespołu Przychodni Specjalistycznych w Tarnowie radzi jak uniknąć kłopotów zdrowotnych.
– Hołdując wielowiekowej tradycji zachęcam do głębokiego rozsądku, szczególnie w przypadku chorób metabolicznych i osób, które mają schorzenia przewodu pokarmowego np. kamicę pęcherzyka żółciowego czy chorobę refluksową. Świeże drożdżowe ciasto, zwłaszcza smażone, z pewnością nie wpłynie dobrze na ich samopoczucie – przestrzega specjalista ZPS.
A co robić gdy jednak przesadzimy z pączkami?
– Proponuję przerwę wodną i zastosowanie np. leków hamujących wydzielanie kwasu solnego – radzi Mariusz Skopek.
Ci, którzy dbają o linię mogą zmniejszyć kaloryczność pączków wybierając te bez lukru i nadzienia. W ten sposób unikniemy co najmniej stu dodatkowych kalorii.