Nowa szkolna pracownia gastronomiczna w Dąbrowie Tarnowskiej
Serdecznie gratuluję dyrekcji, pracownikom i uczniom szkoły przygotowania i realizacji tej inwestycji. Nie mam wątpliwości, że nowa pracownia to wielka odmiana i wielkie ułatwienie zarówno dla nauczycieli i uczniów. Cieszę się, że swój wkład w urządzenie nowoczesnej pracowni gastronomicznej ma także Instytut Rozwoju Obszarów Wiejskich – powiedział wicemarszałek Józef Gawron.
Nowoczesna pracownia gastronomiczna jest wyposażona w pięć jednakowych ciągów kuchennych, przy których w jednym czasie może pracować dwudziestu uczniów. W skład zabudowy meblowej wchodzą między innymi regały, półki, stoły, wózki, szafy i piece gazowe z piekarnikami. W pracowni zamontowano także zmywarkę do naczyń. Sercem pracowni jest piec konwekcyjno-parowy, który umożliwia przygotowanie kilku potraw jednocześnie. Pomieszczenie do obróbki wstępnej zostało wyposażone w stoły robocze oraz profesjonalny naświetlacz do dezynfekcji jaj.
Pracownia gastronomiczna została podłączona do nowoczesnego systemu wentylacyjnego spełniającego jednocześnie funkcję odprowadzania powietrza jak i nagrzewania pomieszczeń wchodzących w skład pracowni w okresie zimowym. Spełniają one wszelkie wymogi sanitarne i ergonomiczne.
Łączny koszt inwestycji wynosi ponad 812 tys. zł.
Dzisiejsze spotkanie to dla mnie możliwość, żeby przekazać dyrekcji, gronu nauczycielskiemu, wszystkim pracownikom Zespołu Szkół imienia Krzysztofa Kamila Baczyńskiego w Dąbrowie Tarnowskiej serdeczne podziękowania za to, że jesteście Państwo ważnym elementem systemu edukacji w naszym regionie. Dziękuję za Państwa codzienną pracę na rzecz uczniów i za chęć przekazania im wiedzy i umiejętności, które staną się dla nich podstawą, aby budować swoje życie zawodowe – dodał wicemarszałek Józef Gawron.