Święto pierogów z „Taurusa” [FOTOREPORTAŻ]
Tłumy smakoszy zgromadziło kolejne już „Święto Pierogów z Taurusa” zorganizowane w niedzielę na ranchu „Doliny Pstrąga” w Machowej. Było wiele atrakcji dla dzieci i dorosłych. Przede wszystkim jednak – możliwość degustacji całej gamy pierogów wytwarzanych, w oparciu o tradycyjne receptury, przez firmę „Taurus”.
Głównym punktem programu była rywalizacja w jedzeniu pierogów na czas. Zawodnicy zasiedli przed porcją, składającą się z 10 sztuk – z serem. Jako pierwsi pokonali ją ojciec i syn – panowie Leopold i Łukasz ze Smarzowej. Na ostatnim miejscu podium stanął pan Łukasz z Tarnowa.
Następnie, na scenę rancha „Doliny Pstrąga” wjechał olbrzymi tort w kształcie… pieroga – prezent od cukierni „Bassara”. Kroili go i wszystkim uczestnikom święta rozdawali prezes „Taurusa” Stanisław Jarosz oraz autor sukcesu firmowych pierogów Fryderyk Kapinos, który przypomniał, że ta lubiana przez wszystkich potrawa swoją sławę zawdzięcza biskupowi Jackowi Odrowążowi – dzięki niemu jest znana w regionie już od XIII wieku.
Następnie, na scenę rancha „Doliny Pstrąga” wjechał olbrzymi tort w kształcie… pieroga – prezent od cukierni „Bassara”. Kroili go i wszystkim uczestnikom święta rozdawali prezes „Taurusa” Stanisław Jarosz oraz autor sukcesu firmowych pierogów Fryderyk Kapinos, który przypomniał, że ta lubiana przez wszystkich potrawa swoją sławę zawdzięcza biskupowi Jackowi Odrowążowi – dzięki niemu jest znana w regionie już od XIII wieku.
– Nasze pierogi są wytwarzane według starych, regionalnych przepisów. Dbamy zarówno o najwyższej jakości mąkę, jak i składniki farszu – mówi prezes Stanisław Jarosz.
Dlatego zostały wpisane na Listę Wyrobów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz wyróżnione godłem „Teraz Polska”.